Wilt u importeren uit China? In 2022 importeerde Nederland in totaal voor meer dan 64 miljard euro aan goederen uit China. 1 Nederland en China zijn belangrijke handelspartners, maar er zijn wel een aantal aspecten waar u rekening mee moet houden wanneer u zakendoet met een Chinese leverancier. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke documenten u nodig heeft om te importeren uit China en of u invoerrechten moet betalen.
In dit artikel vindt u meer informatie over importeren uit China en hoe u dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast zetten we de benodigde documenten en de belangrijkste kosten op een rij.
Documenten voor import uit China
Wanneer u goederen gaat importeren uit China zijn er een aantal belangrijke documenten die u nodig heeft. Welke documenten dit zijn, hangt af van de producten die u van een Chinese leverancier importeert.
Deze importdocumenten zijn standaard:
- Factuur
- Transportdocument
- Paklijst
Naast de standaard documenten kan het voorkomen dat u extra documenten nodig heeft voor de import uit China, zoals een gezondheidscertificaat. Bijvoorbeeld wanneer u planten of dierlijke producten wilt importeren. Op deze manier kan de douane controleren of alle regelgeving wordt nageleefd. 2
Transportdocumenten
Een transportdocument is noodzakelijk wanneer u producten naar Nederland gaat importeren. In dit document staat wie, wanneer en hoeveel goederen er worden afgeleverd. Mocht er schade ontstaan tijdens het transport, dan kan het transportdocument worden gebruikt als bewijs om aan te tonen wie verantwoordelijk is.
- Bij Road transport gebruikt u een CMR-vrachtbrief.
- Een Bill of Lading (B/L) is verplicht bij transport over zee.
- Voor spoorvervoer is een CIM-vrachtbrief noodzakelijk.
- Bij Air freight gebruikt u een Airway Bill (AWB).

Kosten importeren uit China
Wanneer u goederen gaat importeren uit China, betaalt u douanekosten. U moet dan ook douaneaangifte doen. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar een douane-expediteur helpt u daar in de meeste gevallen bij. U dient in ieder geval rekening te houden met de volgende kosten:
Invoerrechten
U betaalt invoerrechten bij import uit China. Dit zijn de belastingen die u betaalt om goederen te importeren uit andere landen. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van het product en de hoeveelheid. Het zelf berekenen van deze invoerrechten is vaak lastig. Een douane-expediteur maakt een invoeraangifte voor u op en schiet de invoerrechten vaak voor u voor. Deze worden vervolgens op een later moment verrekend.
Btw
Bij het importeren van goederen betaalt u ook Nederlandse btw. U kunt de betaalde btw aftrekken als voorbelasting in uw btw-aangifte, net zoals u dat doet bij aankopen binnen Nederland. Dit geldt uiteraard alleen als u recht heeft op btw-aftrek.
Als particulier een product importeren uit China
Hierboven hebben we het gehad over de zakelijke import uit China. Echter, als consument koopt u ook wel eens iets uit het buitenland. Hoe zit het dan met de kosten? Niet alleen bedrijven, maar ook particuliere klanten krijgen te maken met invoerrechten en btw. Daarnaast betaalt u in sommige gevallen ook inklaringskosten voor bestellingen uit China. Niet alle kosten zijn al duidelijk wanneer u een bestelling plaatst, houd hier rekening mee.\
Btw
U betaalt de Nederlandse btw. Reken dus op een tarief van 21% en bij uitzonderingen 9%.
Invoerrechten
Als u een product uit China bestelt, kan het voorkomen dat u invoerrechten moet betalen. Echter, dit is alleen het geval wanneer de waarde van uw bestelling hoger is dan 150 euro. Hoe hoog de invoerrechten precies zijn, is afhankelijk van het product dat u koopt. Zo betaalt u volgens de Belastingdienst voor smartphones bijvoorbeeld 0% invoerrechten, maar voor schoenen en laarzen maximaal 17%. 3
Inklaringkosten
Inklaringskosten zijn extra kosten die u moet betalen als u een pakket uit een land buiten de EU ontvangt. De bezorgingsdienst maakt kosten om uw product het land in te krijgen. Zij regelen dat uw pakket officieel het land in mag en doen hiervoor aangifte bij de douane. Voor de administratieve afhandeling rekenen zij een bedrag, dit zijn de inklaringskosten.
Vooraf is het niet altijd duidelijk wat u moet betalen. Dit komt omdat de kosten kunnen verschillen per vervoerder.
Lees ook: Wat betekent inklaring van goederen?
Hulp bij importeren uit China
Wanneer u goederen gaat importeren uit China krijgt u te maken met douaneformaliteiten. Grodal B.V. helpt u bij het regelen van het transport en het afhandelen van douaneformaliteiten. Wilt u meer informatie? Onze experts geven u vrijblijvend advies met betrekking tot uw logistieke uitdaging. Bel naar +31 598 612 725 of vraag direct meer informatie aan.
FAQ
Hoeveel invoerrechten moet ik betalen uit China?
+Hoeveel invoerrechten u moet betalen uit China is voorhand lastig te zeggen. De kosten worden bepaald door de goederencode. Ieder product heeft zijn eigen tarief. Meestal liggen de invoerrechten tussen de 0 en 17%.
Wat zijn Incoterms en waarom zijn deze belangrijk voor import?
+Incoterms zijn internationale leveringsvoorwaarden die de verantwoordelijkheden van de koper en verkoper vastleggen. Hier staat bijvoorbeeld in wie het vervoer regelt en wie verantwoordelijk is voor eventuele schade.
Welke documenten zijn noodzakelijk bij import uit China?
+Noodzakelijke documenten zijn de handelsfactuur, paklijst, certificaat van oorsprong, invoerlicentie en douaneaangifte.
Bronnen:
- CBS. (2023, 8 september). Wat importeren we uit China? – Nederland in cijfers 2023. Wat Importeren We Uit China? – Nederland in Cijfers 2023 | CBS. https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2023/wat-importeren-we-uit-china/ ↩︎
- KVK. (z.d.). Importdocumenten. ondernemersplein.overheid.nl. https://ondernemersplein.kvk.nl/importdocumenten/ ↩︎
- Belastingdienst. (2025, 4 april). Bijkomende kosten als u online bestelt buiten de EU. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/internetaankopen/content/zijn-er-extra-kosten-als-ik-een-pakket-bestel-buiten-de-eu ↩︎