Update tarieven containervervoer Azië en Noord-Europa: prijzen schieten omhoog

12 Jun 2024 | News

Home 9 News 9 Update tarieven containervervoer Azië en Noord-Europa: prijzen schieten omhoog

De tarieven voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week flink omhoog geschoten. In een maand tijd steeg de prijs met zo’n 46%! Eerder dit jaar kregen we al te maken met piektarieven op deze populaire vaarroute dankzij de Rode Zee-crisis. Helaas is het einde nog niet in zicht en blijven de prijzen naar verwachting nog de hele maand juni stijgen.

Tarieven containervervoer met 46% gestegen

Volgens gegevens van scheepvaartbedrijf Xeneta kost het nu bijna 4.700 dollar (ongeveer 4.300 euro) om een container van ongeveer 12 meter te verschepen van Azië naar Noord-Europa. Dit is een stijging van bijna 50% ten opzichte van een maand geleden. 

De reden voor de stijging is de grote vraag en het tekort bij rederijen. Sinds de aanvallen van Houthi-rebellen op containerschepen vermijden de meeste rederijen de Rode Zee. Hierdoor is containervervoer langer onderweg en zijn de tarieven gestegen. De schepen zitten overvol en er is veel meer capaciteit nodig om dezelfde volumes te verschepen. Bovendien ervaren sommige rederijen problemen in de Chinese havens.

Bron: Xeneta, 2024 (https://xsi.xeneta.com/)

Deze tariefstijging voor containervervoer is enkel zichtbaar bij containerschepen die de route van Azië naar Noord-Europa afleggen. Voor schepen die de route in omgekeerde richting volgen, van Noord-Europa naar Azië, hebben nog niet te maken met een dergelijke stijging.

Bedrijven willen hun voorraden voor de feestdagen op tijd aanvullen

Door de Rode Zee-crisis zijn veel bedrijven nu al bezig met het aanvullen van hun voorraden voor de feestdagen. Normaal gesproken starten ze hier pas in het derde kwartaal mee, maar door onzekerheden over toeleveringen van producten, gebeurt dit nu al in kwartaal twee.

Daarnaast is er nog meer onzekerheid op de internationale handelsmarkt, zoals de importtarieven van VS en China, vertragingen in het Middellandse Zeegebied door schepen die het Suezkanaal ontwijken en dreigende stakingen in de havens van de VS.

Vragen of problemen? Neem contact op met Grodal

Helaas hebben we bij Grodal Expeditie B.V. ook te maken met de impact van de Rode Zee-crisis en stijgende tarieven voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa. Heeft u vragen? Wij helpen bij het vinden van de beste verschepingsmogeljikheden. 

Bel naar +31 598 612 725Of mail operations@grodal.nl

Bronnen:

https://xsi.xeneta.com

https://www.volkskrant.nl/economie/onzekerheid-drijft-prijzen-containervervoer-op-bijna-even-hoog-als-tijdens-piek-houthi-aanvallen

https://www.nu.nl/economie/6314373/prijzen-containervervoer-tussen-azie-en-noord-europa-schieten-flink-omhoog.html

en_GBEnglish (UK)