Wat is intermodaal transport?

31 May 2024 | News

Home 9 News 9 Wat is intermodaal transport?

Wanneer u goederen wilt exporteren of importeren, kunt u gebruik maken van verschillende vervoersmodaliteiten, zoals schepen of vrachtwagens. In sommige gevallen is het efficiënter en voordeliger om meerdere transportmiddelen met elkaar te combineren door middel van intermodaal transport. Maar wat is intermodaal transport precies? En wanneer is het de beste keuze?

In dit artikel leest u meer over intermodaal transport, hoe het werkt en de voordelen ervan.

Wat is intermodaal transport? 

Intermodaal transport is een vorm van transport waarbij er meerdere vervoersmodaliteiten met elkaar gecombineerd worden. Denk hierbij aan Road transport, vervoer per spoor and sea freight. Tijdens het transport worden de goederen niet overgeladen. Dit betekent dat de goederen in dezelfde transportcontainer blijven zitten. 

Intermodaal transport wordt vaak ingezet voor langeafstandsvervoer omdat het de voordelen van verschillende transportmiddelen combineert. Daarnaast is het ideaal voor het minimaliseren van schade, aangezien de lading altijd binnen dezelfde container blijft.

What is multimodal transport?

Naast intermodaal transport biedt Grodal multimodaal transport. Bij deze vorm van transport worden er ook meerdere transportmodaliteiten ingezet. Daarnaast is er maar één vervoerscoördinator die verantwoordelijk is voor de hele reis. Bij multimodaal transport kan het echter voorkomen dat goederen worden overgeladen naar een andere container.

Het verschil tussen intermodaal en multimodaal transport

Intermodaal transport is een vorm van multimodaal transport. Bij beide manieren van transport worden er meerdere transportvormen ingezet. Bij intermodaal transport blijven de goederen in dezelfde container tijdens de hele reis van A naar B. Ook kan het beheer van elke transportfase in handen zijn van verschillende vervoerders. 
Bij multimodaal transport heeft slechts één vervoerder de verantwoordelijkheid over de volledige route en kan de lading verschillende keren worden overgeladen.

Voordelen intermodaal transport

Intermodaal transport kan verschillende voordelen bieden, zoals kostenefficiëntie en het verminderen van CO2-uitstoot.

Kosten besparen

Een groot voordeel van deze vorm van transport is de kostenefficiëntie. Door verschillende vervoermiddelen te gebruiken, kunnen organisaties profiteren van de beste tarieven voor elk deel van de route. 

Snel

Door meerdere vervoermiddelen met elkaar te combineren, kan de snelste route worden gekozen.

Duurzaam

Het gebruik van vervoer per spoor en zeevracht tijdens intermodaal transport draagt bij aan duurzaamheid. Treinen en schepen verbranden minder brandstof en dit helpt bij het verlagen van de CO2-uitstoot.

Minder vrachtwagens op de weg

Door minder afhankelijk te zijn van wegvervoer, helpt deze vorm van transport de drukte op snelwegen te verminderen. Dit leidt tot minder files.

Veiligheid

Aangezien de goederen tijdens de gehele route in dezelfde container worden opgeslagen, vermindert dit de kans op schade en diefstal.

Bespreek de mogelijkheden met Grodal

Intermodaal transport kan een efficiënte vervoerswijze zijn voor uw goederen. Benieuwd naar de meest efficiënte vervoermiddelen voor uw zending? Grodal geeft u graag advies. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van alle benodigde informatie. Vraag een afspraak aan of bel nu naar 0598 612 725.

FAQ

Welke vervoersmodaliteiten zijn betrokken bij intermodaal transport?

Er kunnen verschillende vervoersmodaliteiten betrokken zijn bij intermodaal transport, zoals:

Wanneer kies ik voor intermodaal transport?

Intermodaal transport is een goede keuze wanneer u goederen over lange afstanden moet vervoeren. Het combineren van verschillende vervoermiddelen kan in uw situatie efficiënter en voordeliger zijn.

Helpt Grodal bij intermodaal transport?

Grodal geeft u graag deskundig advies over de beste transportmogelijkheden in uw situatie. We selecteren de optimale opties voor intermodaal of multimodaal transport, uiteraard rekening houdend met snelheid, kosten en betrouwbaarheid.

en_GBEnglish (UK)