Besparen op douanekosten? Tips om slimmer te importeren

7 dec 2023 | Douanezaken

Home 9 Douanezaken 9 Besparen op douanekosten? Tips om slimmer te importeren

Wanneer u goederen van buiten de EU importeert, krijgt u te maken met douanekosten. Zoals u waarschijnlijk wel weet, komen er diverse douaneformaliteiten bij een zending kijken, zoals het doen van aangiftes, betalen van eventuele invoerrechten. Er zijn dus een hoop verschillende kostenposten waar u rekening mee moet houden. Maar er zijn (eenvoudige) manieren waarop u zich kunt voorbereiden op wat u te wachten staat. 

Gebruik onze tips om slimmer te importeren en bespaar tot wel 50% van uw tijd! 

Wees op de hoogte van douaneregels en tarieven

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige douaneregels en tarieven, zowel in uw eigen land als in het land waar de goederen vandaan komen. 

Ook als u veel te maken krijgt met import en export, en het regelen van douanezaken wellicht op automatische piloot gebeurt, is het belangrijk om de regelgeving en tarieven in de gaten te houden. Deze kunnen namelijk regelmatig wijzigen. Blijf altijd op de hoogte van recente ontwikkelingen of laat u hierover adviseren door een expert.

Goederen op de juiste manier classificeren

Wanneer u producten gaat importeren, moet u deze classificeren met de juiste goederencodes. Deze codes bepalen de tarieven en heffingen voor uw producten. Over het algemeen hoeft u maar één keer de juiste goederencodes te bepalen. Deze zet u vervolgens in een bestand zodat u ze eenvoudig terug kunt vinden.

Toch is het verstandig om eens in de zoveel tijd opnieuw naar de goederencodes te kijken. De code waarmee u uw producten classificeert, kan namelijk een grote invloed hebben op de verplichtingen die hieraan zijn verbonden. 

Kies de juiste verzendmethode en -route

Ook de verzendmethode en de overeengekomen incoterms beïnvloeden de douanekosten. Wanneer u goederen importeert vanuit China, Amerika of een ander land buiten de EU wordt dit vaak door middel van zeevracht gedaan. Zowel de route als het type container die u kiest zijn van invloed op de kosten van zeevracht. Een langere transittijd zorgt bijvoorbeeld voor een lager tarief. Daarnaast kunt u besparen op transportkosten door voor een groupage container te kiezen waarbij zendingen van verschillende eigenaren in één container worden vervoerd.

Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden, zoals luchtvracht. Bekijk welke methode voor u het meest kostenefficiënt is.

Schakel een douane-expediteur in

Twijfelt u over de juiste classificatie van uw goederen? Of heeft u hulp nodig bij het regelen van uw douanezaken? Een douane-expediteur kan advies geven over invoerrechten, vrijstellingen en andere belangrijke douanezaken die van toepassing kunnen zijn op uw goederen. 

Bovendien kan een douane-expediteur het transport vaak voordeliger en sneller regelen dankzij de grote kennis en focus op een efficiënte afhandeling van douaneformaliteiten. Weten hoe u kunt besparen op transportkosten? Neem contact op met het team van Grodal Expeditie B.V. voor deskundig advies.

nl_NLNederlands