Douaneaangiften: zo voorkomt u vertragingen

4 jul 2024 | Douanezaken

Home 9 Douanezaken 9 Douaneaangiften: zo voorkomt u vertragingen

Wanneer u goederen internationaal gaat verzenden, bijvoorbeeld van Nederland naar China of andersom, krijgt u te maken met douaneaangiften. Dit betekent dat u aangifte moet doen om uw goederen te exporteren of importeren. Hier zijn diverse documenten voor nodig, zoals oorsprongs- en transportdocumenten. Door alle benodigde documentatie correct en volledig in te vullen kunt u vertragingen voorkomen. Maar welke documenten heeft u precies nodig? En hoe lang duren douaneinklaringen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat zijn douaneaangiften?

Bij het importeren en exporteren van goederen komt veel kijken, waaronder verschillende douanezaken. Douaneaangiften zijn de procedures en formaliteiten die moeten worden gevolgd om goederen legaal te importeren of exporteren. Dit omvat:

  • het indienen van documenten, 
  • het betalen van invoerrechten en belastingen, 
  • en het voldoen aan alle regelgeving die van toepassing is op het specifieke type goederen.

Het is belangrijk dat alle benodigde documenten correct en volledig worden ingevuld zodat de douane precies weet wat u wilt importeren of exporteren.

Waarom ontstaan er vertragingen?

Wanneer u goederen gaat verzenden, wilt u natuurlijk dat dit snel en efficiënt gebeurt. U zit natuurlijk niet te wachten op vertragingen. Dit kan niet alleen leiden tot ontevreden klanten, maar ook tot hogere kosten. 


Vertragingen bij douaneaangiften kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder:

  • Onjuiste of onvolledige documentatie
  • Verkeerd ingediende douaneaangiften
  • Complexe regelgeving en procedures
  • Onvoorziene inspecties of controles
  • Onvoldoende kennis van wetgeving

Welke documenten heb ik nodig?

Om vertragingen bij de douaneaangiften te voorkomen, is het belangrijk dat u alle documenten en vergunningen op de juiste manier invult en indient. Welke documenten u precies nodig heeft, is afhankelijk van het type goederen en het land van bestemming. Wanneer u binnen Europa importeert of exporteert zijn er vaak geen douanedocumenten nodig, maar er zijn uitzonderingen. 

Wanneer u goederen verzendt buiten de EU heeft u een Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin) nodig. Ook een factuurverklaring is vereist. 

Bekijk hier welke exportdocumenten u nodig heeft voor uw zending.

Douaneaangiften

Tips om vertragingen bij douaneaangiften te voorkomen

Hoe lang douaneaangiften precies duren, is afhankelijk van uw goederen. Sommige aangiften worden binnen enkele uren afgerond terwijl het aangifteproces in andere gevallen weken kan duren. Om vertragingen te voorkomen, delen we de volgende tips.

1. Zorg voor volledige en correcte documentatie

De belangrijkste tip om vertraging te voorkomen, is om te zorgen voor volledige en correcte documentatie. De meeste vertraging ontstaat namelijk doordat er informatie ontbreekt. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten correct en volledig invult voordat u uw goederen verzendt.

2. Ken de regelgeving

Elk land heeft zijn eigen douaneregels en procedures. Het is belangrijk om de specifieke eisen en voorschriften van het land van bestemming te kennen en hieraan te voldoen.

3. Kies voor een douane-expediteur

Het correct en volledig invullen van douanedocumenten kan veel tijd in beslag nemen. Veel mensen onderschatten dit. Een douane-expediteur heeft de kennis en expertise om ervoor te zorgen dat uw documenten correct zijn en dat uw goederen snel en efficiënt worden ingeklaard.

Grodal zorgt voor snelle en efficiënte afhandeling

Als douane-expediteur zorgen wij voor de afhandeling van alle benodigde douaneformaliteiten voor uw zending. Wilt u meer informatie over douanezaken of het uitbesteden van het opstellen en indienen van documentatie? Ons team voorziet u graag van meer informatie. Maak een afspraak of bel direct naar +31 598 612 725

Grodal zorgt ervoor dat uw goederen snel beschikbaar zijn voor de markt!

Veel gestelde vragen over douaneaangiften

Wat zijn de belangrijkste documenten die ik nodig heb voor douaneaangifte?

Voor douaneaangiften heeft u verschillende documenten nodig. De belangrijkste documenten zijn de factuur, paklijst en oorsprongsverklaring. Afhankelijk van het type goederen en het land van bestemming kunnen er nog benodigde documenten zijn. Wij geven u hier graag advies over.

Wat gebeurt er als mijn documenten onvolledig of onjuist zijn?

Wanneer de documenten niet volledig of onjuist zijn ingevoerd, kan dit leiden tot vertragingen, boetes en in het ergste geval zelfs de weigering van de inklaring van uw goederen. Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat al uw documenten correct en volledig zijn.

Hoe kan een douane-expediteur mij helpen?

Een douane-expediteur helpt bij het opstellen en indienen van douane-aangiften en zorgt ervoor dat u voldoet aan alle regelgeving. Daarnaast zorgt een douane-expediteur ervoor dat vertragingen worden geminimaliseerd.

nl_NLNederlands