Tips voor een snelle douaneafhandeling

5 jan 2024 | Douanezaken

Home 9 Douanezaken 9 Tips voor een snelle douaneafhandeling

Vertragingen bij het inklaren van goederen blijven een veelvoorkomend probleem. Dit kan frustrerend zijn voor verzenders, vooral omdat deze vertragingen in veel gevallen te voorkomen zijn. Om ervoor te zorgen dat uw goederen zonder onnodige vertragingen worden ingeklaard, is het belangrijk om te voldoen aan douanevoorschriften en -procedures. Dit zijn dus onze tips voor een snelle douaneafhandeling.

1. Nauwkeurige documentatie

Om vertragingen bij de douaneafhandeling te voorkomen, is het belangrijk dat u over de juiste documenten beschikt. Welke documenten u precies nodig heeft, is afhankelijk van het soort goederen, het land van herkomst en het land van bestemming. 

Zorg er dus voor dat u alle informatie in een handelsfactuur opneemt. Deze factuur heeft de douaneautoriteiten namelijk nodig voor een snelle douaneafhandeling. Want wanneer de factuur niet compleet is, kan het lastig zijn voor de douane-aangiften om te bepalen welke belastingen en invoerrechten er nodig zijn. En dit kan daarom leiden tot vertragingen. 

2. Ken de regelgeving

Welke regelgeving voor uw zending van toepassing is, verschilt per land. Zorg er daarom voor dat u altijd goed op de hoogte bent van de landelijke regelgeving, vergunningen en douaneprocedures. Het is zowel belangrijk om de regels van het land van herkomst als het land van bestemming in acht te nemen. 

Sommige landen hanteren exportbeperkingen en internationale sancties. Hierdoor is het niet mogelijk om alle soorten goederen te exporteren. 

3. Samenwerking met een douane-expediteur

Om een snelle douaneafhandeling zonder vertragingen te realiseren, is het belangrijk dat u volledige goederenbeschrijvingen opgeeft en de regelgeving goed kent. Echter, het opstellen van handelsfacturen en het doen van invoer- of uitvoeraangiftes zijn niet voor iedereen dagelijkse kost. 

Aangezien het essentieel is dat documenten nauwkeurig worden opgesteld, kan het verstandig zijn om samen te werken met een douane-expediteur. Grodal kent de regelgeving en weet dus precies waar u aan moet voldoen voor een vlotte douaneafhandeling. 

Bovendien kan een douane-expediteur het transport vaak efficiënter regelen dankzij de diepgaande kennis over douanezaken en -formaliteiten. Neem contact op met het team van Grodal Expeditie B.V. voor deskundig advies.

nl_NLNederlands