Importeren uit China: wat zijn de kosten?

12 jun 2024 | Nieuws

Home 9 Nieuws 9 Importeren uit China: wat zijn de kosten?

In 2022 importeerde Nederland in totaal voor meer dan 64 miljard euro aan goederen uit China. [1] Nederland en China zijn belangrijke handelspartners, maar er zijn wel een aantal aspecten waar u rekening mee moet houden wanneer u zakendoet met een Chinese leverancier. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke documenten u nodig heeft om te importeren uit China en of u invoerrechten moet betalen. 

In dit artikel vindt u meer informatie over importeren uit China en hoe u dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast zetten we de benodigde documenten en de belangrijkste kosten op een rij.

Documenten voor import uit China

Wanneer u goederen gaat importeren uit China zijn er een aantal belangrijke documenten die u nodig heeft. Welke documenten dit zijn, hangt af van de producten die u van een Chinese leverancier importeert. 

Deze importdocumenten zijn standaard:

  • Factuur
  • Transportdocument
  • Paklijst

Naast de standaard documenten kan het voorkomen dat u extra documenten nodig heeft voor de import uit China, zoals een gezondheidscertificaat. Bijvoorbeeld wanneer u planten of dierlijke producten wilt importeren. Op deze manier kan de douane controleren of alle regelgeving wordt nageleefd. [2]

Transportdocumenten

Een transportdocument is noodzakelijk wanneer u producten naar Nederland gaat importeren. In dit document staat wie, wanneer en hoeveel goederen er worden afgeleverd. Mocht er schade ontstaan tijdens het transport, dan kan het transportdocument worden gebruikt als bewijs om aan te tonen wie verantwoordelijk is. 

Kosten importeren uit China

Wanneer u goederen gaat importeren uit China, betaalt u douanekosten. U moet dan ook douaneaangifte doen. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar een douane-expediteur helpt u daar in de meeste gevallen bij. U dient in ieder geval rekening te houden met de volgende kosten:

Invoerrechten

U betaalt invoerrechten bij import uit China. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van het product en de hoeveelheid. Het zelf berekenen van deze invoerrechten is vaak lastig. Een douane-expediteur maakt een invoeraangifte voor u op en schiet de invoerrechten vaak voor u voor. Deze worden vervolgens op een later moment verrekend.

BTW

Bij het importeren van goederen betaalt u ook Nederlandse btw. U kunt de betaalde btw aftrekken als voorbelasting in uw btw-aangifte, net zoals u dat doet bij aankopen binnen Nederland. Dit geldt uiteraard alleen als u recht heeft op btw-aftrek.

Hulp bij importeren uit China

Wanneer u goederen gaat importeren uit China krijgt u te maken met douaneformaliteiten. Grodal B.V. helpt u bij het regelen van het transport en het afhandelen van douaneformaliteiten. Wilt u meer informatie? Onze experts geven u vrijblijvend advies met betrekking tot uw logistieke uitdaging. Bel naar +31 598 612 725  of vraag direct meer informatie aan.

FAQ

Hoeveel invoerrechten moet ik betalen uit China? 

Noodzakelijke documenten zijn de handelsfactuur, paklijst, certificaat van oorsprong, invoerlicentie en douaneaangifte.

Wat zijn Incoterms en waarom zijn deze belangrijk voor import?

Incoterms zijn internationale leveringsvoorwaarden die de verantwoordelijkheden van de koper en verkoper vastleggen. Hier staat bijvoorbeeld in wie het vervoer regelt en wie verantwoordelijk is voor eventuele schade. 

Bronnen:

[1] https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2023/wat-importeren-we-uit-china/

[2] https://ondernemersplein.kvk.nl/importdocumenten/

https://www.kvk.nl/internationaal/importeren-uit-china-controleer-vooraf-de-regels

nl_NLNederlands