Zeevracht tarieven: wat bepaalt de kosten van zeevracht?

23 okt 2023 | Zeevracht

Home 9 Zeevracht 9 Zeevracht tarieven: wat bepaalt de kosten van zeevracht?

Wilt u uw goederen importeren of exporteren over zee? Zeevracht is een van de meest gebruikte transportmiddelen; er wordt geschat dat zo’n 80% van alle producten door middel van zeevracht wordt verhandeld. Wanneer u op zoek bent naar een efficiënte transportmethode van uw zendingen bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar de tarieven.

Wilt u zeevracht tarieven berekenen? In dit artikel bespreken we waar de tarieven op worden gebaseerd. Meer weten? Grodal Expeditie B.V. adviseert u graag over de mogelijkheden.

Welke soorten zeevracht zijn er?

Wanneer u uw goederen over zee wilt verzenden, kunt u kiezen uit twee verschillende soorten zeevracht. 

  • Full Container Loads (FCL)

Heeft u een grote zending? Dan kan er een volledige container worden ingezet. Dit wordt ook wel Full Container Loads (FCL) genoemd. Alle goederen in de container zijn van dezelfde eigenaar. Er wordt betaald voor een volle container, maar het maakt niet uit hoe vol deze daadwerkelijk is. 

  • Less Container Loads (LCL)

Als u een kleine zending wilt verschepen, kiest u voor Less Container Loads (LCL). Er worden dan zendingen van verschillende eigenaren in een zogenaamde groupage container geplaatst. U betaalt dan ook alleen voor het deel van de container dat u gebruikt.

Waar worden zeevracht tarieven op gebaseerd?

Zeevracht tarieven worden bepaald door een combinatie van factoren, waaronder het soort goederen en de route. 

Afstand en de route

De afstand tussen de vertrek- en bestemmingshaven heeft invloed op de kosten. Ook de route speelt mee, een langere transittijd kan zorgen voor een lager tarief..Ook de hoeveelheid vracht naar een bepaalde bestemming kan verschil maken in het tarief.  

Het soort lading

Wat voor goederen u gaat vervoeren, kan de kosten beïnvloeden. Bijvoorbeeld fragiele goederen of ADR goederen kunnen extra kosten met zich meebrengen dankzij speciale eisen voor transport. 

Type container

Kiest u voor Full Container Loads of Less Container Loads? Deze keuze bepaalt voor een groot deel de zeevracht tarieven. Bij FCL vracht zijn er verschillende soorten equipment te boeken, zoals; 20ft, 40ft en 45ft containers die weer zijn onderverdeeld in standaard, high cube, open top en reefer containers. 

Brandstofkosten

Schommelingen in de prijs van brandstof zorgen voor veranderende tarieven voor zendingen over zee.

Douanekosten

Als u goederen over de grens verscheept, krijgt u te maken met douanekosten. Zo moet u bijvoorbeeld aangiftes voor de in- en uitvoer doen. Ook is het mogelijk dat u invoerrechten en/of aanvullende belastingen moet betalen.

Toeslagen

Er zijn verschillende toeslagen die de kosten van zeevracht kunnen verhogen, zoals basistoeslagen (BAF, Bunker Adjustment Factor en CAF, Currency Adjustment Factor) en tijdelijke toeslagen (WRS, War Risk Surcharge en PSS, Peak Season Surcharge). 

Zeevracht tarieven laten berekenen? Neem contact op

Wilt u zeevracht tarieven laten berekenen voor het importeren of exporteren van goederen? Iedere zending over zee is uniek en Grodal Expeditie B.V. geeft u graag advies over uw logistieke uitdaging. We zoeken de meest efficiënte route voor u uit en berekenen de exacte tarieven. Zo weet u precies waar u aan toe bent. 

Meer weten over zeevracht? Of wilt u weten welk type transport het beste bij uw zending past? Neem contact op met ons deskundige team of vraag direct een offerte aan.

nl_NLNederlands